luni, 19 ianuarie 2015

Stilul Shabby Chic – idei simple de amenajare a casei


Stilul Shabby Chic
Stilul Shabby Chic – Rafinamentul, naturalețea, feminitatea și eleganța acestui stil sunt emblematice pentru moda ultimilor ani, dar oare principiile sale au fost percepute mereu așa?
Drept urmare a industrializarii Marii Britanii, tot mai multe case sau conace din zona rurală au fost părasite. Începutul secolului al XX-lea ne aduce așadar în față primul stil de amenajări apărut ca din senin, fară o contribuție voită a unui designer sau ca evoluție firească a unui curent artistic.
Stilul Shabby Chic 1
Situația financiară precară a moștenitorilor înstrăinați de tradiția familiei de la țară nu a adus investiții majore în aceste zone. Proprietarii s-au mulțumit să conserve casele decorate inițial într-un stil Victorian pentru a le folosi, doar de cateva ori pe an, drept reședință de vacanță. În acest timp, mobilierul s-a scorojit, țesăturile naturale cu dantelării și broderii minuțioase s-au îngălbenit, s-au rupt și tapetele înflorate s-au deteriorat, pierzându-și din vivacitatea culorilor, capătând aspect prăfuit.

Aceste piese au fost restaurate, pe alocuri, dar în cel mai ieftin mod cu putință. Peste corpurile vechi de mobilier care se aflau într-o stare avansată de degradare s-a aplicat o vopsea deschisă la culoare, mai mult pentru a igieniza suprafața. Operațiunea era repetată la interval de câțiva ani pentru că vopseaua era ieftină și în scurt timp primea un aspect învechit. Aceste vopsiri repetate, cu straturi vizibile, ușor neglijente, ce s-au patinat în timp reprezintă acum un punct plastic forte al acestui stil.
Tapetele ce aveau un aspect plăcut s-au păstrat, restul fiind înlăturate și, pentru prima dată, casa aristocrată era zugravită în alb, sau cu un picment colorat pentru var precum cocioaba nevoiașului. Acest demers a transformat casa Victoriana în una cu aspect uman, mai puțin opulentă, dar în schimb foarte luminoasă și feminină.

Fascinat de eleganța, cromatica și rafinamentul care s-a așternut peste vechile sate englezești, designerul englez Rachel Ashwell a început în 1980 să amenajeze locuințe noi imitând atmosfera boenă și stilată a celor autentice prin învechire artificială sau artizanală a mobilierului și a decorațiunilor. Abia atunci stilul a primit denumirea oficială de Shabby Chic și nu a mai fost privit ca un act de degradare sau neglijare a valorilor de patrimoniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu